Wednesday, September 5, 2007

PONTIANUS SUGIHARTO



I got to publish this in my blog for one reason. Ponti is one of my few real buddies whom you can talk serious things from career, life, politics, IT and investment to many nonsenses or even superstitious things.

Pontianus Sugiharto acting as parade commander during a flag raising ceremony commemorating Indonesian Independence day recently on the rig ship where he is now working on the sea of Natuna.

Ponti is a trained seaman graduated from maritime college in Semarang. He always boasted about this college and his seafaring days so much that I always wonder whether it's true or just his fantasy.

I shared the same unit with him in the company staffhousing since I joined PT Bintan Resort Cakrawala in September 1995. He was the Assistant Manager of Bandar Bentan Telani Ferry Terminal when the beginning of it's operation. He was promoted to the Ferry Terminal Manager in 1998 until left the company in 2000.

If today you find this Ferry Terminal as one of very few ferry terminal in Indonesia operated with international standard, Ponti has to be put in the record as the co-champion together with Rusli Mahmood who set up the system of it's operation. Rusli Mahmood, a Singaporean, is the Ferry Terminal Manager since the beginning until today. I found Rusli and Ponti as the ideal combination of a manager and the assistant who managed to set up the foundation for the Ferry Terminal current operational system which require it's compliance with Indonesian port regulations as well as international standard operation of a resort ferry terminal.

But this achievement did not come overnight. Rusli and Ponti were oftenly arguing each other over how to set up the system to meet Indonesian regulations requirement and being international class resort ferry terminal. The two oftenly disclosed their displeasure about each other to me which mostly due to difference in cultural background. But one thing that both Ponti and Rusli have in common is that the two ended married their neighbour country woman. Rusli, a Singaporean, married Indonesian woman, while Pontianus married Singaporean woman. And both now live in their wife's country. But I'm not sure if they realized this....

Ponti was born in Termanggung central Java to a seaman father. But unlike most javanese, Ponti is an outspoken person. And although he seemed to be rude in spoken sometimes, but in deep Ponti is a considerate person. While his appearance may look untidy, Ponti is a professional seaman who posses the required qualities to be an effective manager for a land post and his knowledge about national and international rules and regulations concerning his job is comprehensive.

Besides that, unlike many seaman, I also found Ponti a computer savvy. One thing I would certanly remembered, among ather things, Ponti was the one who helped create my Yahoo email account for the first time sometime in 1998.

Ponti at Bandar Bentan Telani Ferry Terminal

After courting Faridah Masran, a Singaporean colleague who work for Bintan Resort Cakrawala sister company in Singapore for a couple of months, they get married in Singapore in October 1996. Now they live in Singapore with three children: Nunki Pontianus, Orion Pontianus and Andromeda Pontianus. Since last year Ponti work for a foreign oil and gas drilling company operating in Natuna sea Indonesia.

Nunki, Ponti, Orion, Faridah and Andromeda when school holiday in Kuala Lumpur recently.

Colleagues attending their wedding in Yishun Singapore in October 1996 are (standing from left): Oon Lye Kim, Noviyanti, myself, Vincent Chua, Bertram Wong, Mrs. Wong, Mrs. Oon, Mrs. Yeo, Yeo Nai Meng, Mrs. Giles Miranda, Fred Tan and Giles Miranda. Beside Ponti is Bambang Suhartono.

6 comments:

denny sitohang said...

hai, terima kasih udah singgah dan meninggalkan jejak. halo bang, meski secara umur agak kelu memanggil abang. hehehehe... kalau dipanggil bapa uda, kesannya udah tua sekali. ah, sudahlah, abang aja ya.

aku denny sitohang. tepatnya sitohang uruk bang. aku lahir dan besar di medan. cuma, yang kutahu, nenek moyang kami berasal dari aek mas, palipi, pulau samosir. nah, gak jauh dari tugu yang abang pajang di blog abang itu. kalau gak salah, foto itu adalah hasil jepretan adik sepupuku yang dipasangnya di account friendsternya sitohang. hehehehe... coba aja abang liat. ada banyak sitohang muda di sana.

jadi abang tinggal di bintan? itu salah satu daerah impianku bang. cuma belum kesampaian. apalagi dengan pekerjaan yang seperti sekarang ini, menjadi editor di sebuah koran harian di medan.

mungkin suatu saat nanti, entah kapan.

Apa aku bisa menumpang di rumahmu bang, kalau aku berkesempatan ke sana? biar hemat. hehehehe...

itu dulu, salam untuk kakakku di sana, dan ponakan-ponakanku itu.

denny

Anonymous said...

Horas adik.

Tinggallah di rumah kita kalau kau jalan-jalan ke Pulau Bintan. Kami semua akan senang menerimamu.

Salam buat semua keluarga di Medan.

Horas,

Sitohang Par Bintan

Meity said...

Akhirnya ... mampir juga ke blognya Pak Tohang.

Apa kabar, pak? Liat foto2nya mas Ponti jadi inget waktu di interview pertama kali itu ... ada sih ya yang interview dieeeeeem aja, ya mas Ponti itu orangnya. Malah yang di interviewnya yang nanya, pake bahasa Inggris pula, kirain ga bisa bahasa Indonesia eh ga taunyaaa ... huahahaha ... ketipuuu!!!

Pirate said...

Wah wah gambar aku kena gadai.. bukan gambar aja , tapi cerita tentang aku nasib nasib....seorang nelayan. makasih dech buat kawanku yang mu tulis cerita tentang Nelayan berasal dari lereng gunung sumbing

Sitohang said...

Meity,

Waktu itu bahasa inggerisnya ponti memang gaya temanggungan. karena itu dia lebih banyak diem. tapi sekarang dia sudah lain. "Bahasa inggerisnya sudah berubah dari gaya temanggung ke Singlish.

Sekarang dia sudah mahir bilang "This is Ponti of Temanggung. Don't pray pray with me oke...?

Drs. Yuddy TH Achsan said...

Hai, pa khabar bang Sitor. Baru browsing ketemu blog anda yang bercerita tentang Ponti (kalau aku panggil dia Tian).

Tian adalah adik sepupuku. Dia anak dari Om Totong (FX Suprapto) dan bulik Murtihartati yang adik kandung ibuku, Hj. Murtining. Masa kecil dia dihabiskan di Temanggung, tepatnya di Jl. KH Wahid Hasyim 31 Temanggung. Dia termasuk anak yang masa kecilnya cukup berprihatin. Sekolah dititipkan sana sini, sampai pernah harus ikut Om Hadi di Bandung tuk jadi kuli panggul di perusahaan tekstil. Tapi alhamdulillah akhirnya dia bisa kuliah di Semarang dan berhasil menamatkannya. Sejak saat itu maka berubahlah kehidupan dia seperti sekarang ini.

Oh ya, Tian ini masa mudanya dipenuhi dengan keberaniannya berkelahi. Dia penyandang sabuk hitam Tae Kwondo. Tolong kalau ketemu dia, sampaikan salam dan suruh hubungi saya di +6285643209867 atau email: mr.yuddy@gmail.com